Yvonne Kort, de lifestyle mondhygiënist van ‘Oergezonde Mond’ legt uit; Wist je dat bijna alle welvaartsziekten gepaard gaan met ontstekingen, ook wel inflammatie genoemd? Zo ook ontstekingen in de mond;
gingivitis en
parodontitis. Parodontitis is de vergevorderde vorm van tandvleesontsteking en dit is óók een
welvaartsziekte. Zou voeding ook van invloed kunnen zijn op deze ontstekingen in de mond? Het Nut van een Ontsteking: Een ontsteking heeft een functie. Zonder ontstekingsreactie kan bijvoorbeeld een wond niet genezen. Een acute ontsteking wordt gekenmerkt door vijf symptomen: pijn, roodheid, warmte, zwelling en verlies van functie. Een laaggradige ontsteking is een methode van het lichaam om ervoor te zorgen dat ziekteverwekkers zich slecht kunnen vermenigvuldigen. Een chronische ontsteking is dus een signaal van een overactief immuunsysteem dat het lichaam wil beschermen. Is Voeding een Oorzaak van Lage Graad Ontstekingen? Ongeveer 70% van het immuunsysteem bevindt zich in de darm. De darm staat in direct contact met de mond, kijk maar naar de weg die het voedsel na de maaltijd aflegt. De Dieet Inflammatie Index (DII) zegt iets over het effect van voeding op de ontstekingswaarden. Ontstekingsremmende Voeding: Hoge suiker- en verzadigde vetinnames laten hogere ontstekingswaarden zien. Voedingsvezels, gefermenteerde zuivelproducten, groenten, vis, walnoten en lijnzaadolie zijn voedingsmiddelen die een lagere ontstekingsreactie laten zien. Wil je het ontstekingsniveau in je lichaam verlagen en met voeding invloed uitoefenen op de ontstekingsreactie? Maak dan meer gebruik van deze producten. Lees ook het artikel van Yvonne over Vezels en mondgezondheid voor meer informatie. Boeken die je na kan slaan over voeding, lifestyle en mondgezondheid zijn verkrijgbaar bij de betreffende auteurspagina's zoals
Louise Witteman en
Yvonne Kort