De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft erkend dat
titaniumdioxide (E171) niet veilig is en de consumptie ervan gevolgen kan hebben voor de gezondheid. E171 wordt gebruikt om levensmiddelen wit te kleuren of te doen glanzen - vooral bakkerijproducten en producten die door kinderen worden gegeten (snoep, kauwgom, chocolade, enz.). Door de campagne van
voedselwaakhond Foodwatch is het gelukt dat nu alle Europese lidstaten een verbod op E171 in voedingsmiddelen willen.
En hoe zit het met onze hagelwitte tandpasta?
Lees eens het etiket van je
tandpasta, wat zit erin? In tandpasta is de stof titaniumdioxide op het etiket te herkennen als CI 77891.
Titaniumdioxide bestaat deels uit zeer kleine ‘nanodeeltjes’. Het is belangrijk om kritisch te zijn bij het kiezen van je
tandpasta vanwege mogelijke gezondheidsrisico's. Deze nanodeeltjes zijn omstreden vanwege hun effect op het lichaam. Zelfs als je tandpasta uitspuugt, kunnen bepaalde stoffen toch in je lichaam terechtkomen.
Moet tandpasta wit zijn?
Heel vroeger poetste men met zout, as of houtskoolpoeder op de vinger en gebruikten takjes om het gebit te reinigen. Tandpasta zoals we die nu kennen heeft in 1936 zijn intrede gedaan in Nederland. De commercie heeft bedacht dat witte tandpasta wittere tanden suggereert. In het artikel “
Alles over tandpasta” kan je lezen welke ingrediënten er in jouw tandpasta kunnen zitten zodat je beter geïnformeerd bent over de producten die je gebruikt.
Word bewust van wat je gebruikt en maak kritische keuzes als het gaat om je tandpasta. Als je meer wilt weten over tandheelkundige zorg, bezoek dan websites zoals
123tandarts.nl,
Angstvoordetandartsbehandeling.nl, en andere specialistische sites zoals
Beugelsenaligners.nl en
Beugelsenorthodontie.nl.