Terug naar de homepagina
Mondgezondheid van Sporters: Problemen en Preventie - Thumbnail

Mondgezondheid van Sporters: Problemen en Preventie

Sporters hebben vaak problemen met het gebit. Sport en bewegen hebben vele positieve effecten op de gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Echter, er is toenemende aandacht voor de negatieve effecten van (top)sport op de mondgezondheid. Om deze negatieve effecten tegen te gaan is het essentieel om kennis te hebben van de processen in het lichaam en te weten hoe hiermee om te gaan.

Er is groeiende bekendheid over de relatie tussen (top)sport en mondgezondheid. Recreatief sporten heeft over het algemeen minimale impact op de mondgezondheid, aangezien het mondmilieu tussen en na inspanningen voldoende tijd heeft om te herstellen. Echter, bij intensief sporten op hoog niveau spelen verschillende factoren een rol zoals stress, voeding, speekselkwaliteit en mondhygiëne.

Recente studies tonen aan dat de mondgezondheid van atleten vaak te wensen overlaat. De verminderde mondgezondheid kan niet alleen de prestaties negatief beïnvloeden, maar ook leiden tot uitval bij belangrijke sportevenementen. Onderzoek wijst uit dat een hogere trainingsintensiteit het risico op cariës verhoogt.

Een regelmatige controle van de mondgezondheid zou standaard moeten zijn voor sporters. Zelfs als recreatieve sporter is het belangrijk om aandacht te besteden aan je mondgezondheid, aangezien deze een directe invloed kan hebben op je algemene gezondheid en sportprestaties. Het is verstandig om advies in te winnen bij een sporttandarts of mondhygiënist.

Artikel in de Britse krant

Harold Abrahams (1899-1978), een Britse olympisch atleet, was een van de eersten die de relatie tussen prestatie en mondgezondheid benoemde. Michiel Lieshout, restauratief tandarts bij Tandartsenpraktijk Lansingerland, benadrukt het belang van regelmatige mondcontroles voor sporters.

Met vriendelijke toestemming van Quality Practice | ACTA Dental Education via M. Lieshout.